hestefoder

Hestefoder spiller en stor rolle i hestens helbred. En hest er et dyr som bevæger sig i høj grad, og derfor er det vigtigt at dens foder indeholder mange fibre og energi.

Helbredet for en hest kan afhænge af nogle forskellige faktorer og specielt det foder den bliver tildelt. Det kan være alt fra mængden af hestefoder, hvilken kvalitet det kommer i samt den rette mængde stråfoder i forhold til mængden af kraftfoder.

Foderet skal helst fordeles således at hesten flere gange om dagen får små måltider.

Balancen mellem stråfoder og kraftfoder er også et vigtigt parameter for at holde din hest sund. Dog er det vigtigt at huske på, at alle heste er individuelle med individuelle behov. Din opgave som hestepasser er derfor at finde ud af hvilken dosering af hestefoder som passer lige netop passer til din hest. Balancen mellem disse to typer hestefoder er nemlig særdeles vigtig. Du kan med fordel stille dig selv følgende spørgsmål:

  • Hvorfor meget energi optager min hest gennem det foder den får?
  • Hvor meget energi brænder min hest af i løbet af en dag?

På den måde kan du finde frem til hvor meget hestefoder hesten skal have i løbet af dagen.

Pas på med at overfodre din hest med hestefoder

Det er som sagt vigtigt at din hest dagligt får rigeligt med fibre og stråfoder. Rationen af stråfoder ligger som regel på tre fjerde dele. Stråfoder skal være basen for foderrationen. Stråfoder holder hestens tarm aktiv og herved giver hesten en sund tarmflora. Hestens fordøjelsessystem er indrettet således at hesten hele tiden skal spise i små mængder. Hvis hesten får store men få måltider, kan hesten risikere at få kolik.

Udover en sund hestefoder er der også nogle forholdsregler som bør overholdes for at holde din hest rask og sund:

  1. Stil din hest på halm.
  2. Sørg for at din hest altid har friskt vand.
  3. Hestefoderdosen skal helst fordeles ligeligt 4 gange i løbet af dagen.
  4. Vær konsekvent med de tidspunkter du fodre din hest.
  5. Sørg for en god balance mellem kraftfoder og stråfoder
  6. Hestefoder skal altid være af høj kvalitet. Det skal lufte friskt og være frit for støv og skimmel.
  7. Du må ikke overfodre din hest.

Du kan med fordel veje hestefoderet til din hest, så du får den rette dosering hver gang du fodre den.

 

Alt efter hvilken race din hest er, er der forskellige typer doseringer som passer til hesten. Eksempelvis Koldblodsheste skal have mindre kraftfoder og mere stråfoder. Også hvilket arbejde hesten skal udføre har påvirkning af hvilket og hvor hestefoder hesten skal have. På dage hvor hesten måske skal arbejde mindre, skal den allerede aftenen inde have en mindre dosering hestefoder, ellers kan der være risiko for nyreslag.

 

Ændringer i doseringen skal altså gøres varsomt og gradvist så hestens mave ikke bliver overanstrenget.

Hvis hesten skal stå på græs skal hestefoderet selvfølgelig også gøres mindre.

Som tidligere nævnt findes der dog ikke én type hest. Alle heste har forskellige behov, og du bør derfor nøje følge retningslinjer m.v. når du har en hest.

 

En god ting også at gøre for din hest er at lade den blive undersøgt af en ernæringsvejleder med jævne mellemrum. På den måde undgår du eventuelle sygdomme.

 

Guide til hvordan du fodre din hest med hestefoder:

 

  1. For at finde ud af hvor meget hestefoder din hest skal have, er det vigtigt at vide hvor meget hesten vejer.
  2. Hesten skal helst have kraftfoder 3 gange om dagen og stråfoder skal de have 4 portioner om dagen. Hvis din hest har en tendens til at tage på hurtigt, kan du med fordel give den en type hø med lavt indhold af energi og næring. Her vil hesten nemt hele tiden kunne spise og derved holde maven stimuleret uden at tage på.
  3. I stalden kan du med fordel ligge hø til hesten om natten så den bliver beskæftiget og stimuleret.
  4. Så snart vejret er til det er det bedst for din hest at komme ud så meget som muligt. Den skal i hvert fald være ude et par timer. Om vinteren skal hesten være ude 3-4 timer, dog ikke ud i et, men gerne flere gang i løbet af dagen.

Nu har vi skrevet lidt om hvordan du bedst passer på din hest og dens helbred. Men hvor kan du købe det bedste foder henne? Vi har sparet dig besværet og fundet en forhandler som sælger mange typer foder. Hos Absolut træpiller sælger de kun friskt kvalitetsfoder og det kan derfor anbefales at bestille her fra. Du kan læse mere om deres fodertyper, mærker og andet ift. hestefoder, her!

 

 

Redaktør