Begravelses Service: børn og døden

begravelses serviceI den vestlige verden er døden allerede et meget tabubelagt emne for voksne at snakke om, ved Begravelses Service. Hvilket det derfor per definition, er endnu mere utænkeligt at skulle forestille sig at forklare et barn om døden og begravelser som Begravelses Service, hver dag beskæftiger sig med.

Begravelses Service om at finde ordene

Mange voksne vil ikke finde sig i stand til at finde ord, der kan forklare det gådefulde og enormt komplekse koncept, der er døden. Slet ikke for et barn, ved Begravelses Service.

Mange vil naturligvis også frygte, at snakken om det vil skræmme og på anden måde påvirke barnet negativt, men dette er ikke den fulde sandhed. Psykologer der beskæftiger sig med sorg og børn ved, at hvis det kan nævnes, så kan det håndteres. Begravelses Service ved det samme, da de jo især snakker meget om død med en lang række mennesker.

Når børn bliver mødt med døden, – som Begravelses Service – vil de have en lang række spørgsmål – som børn jo altid vil have – og at ignorere disse spørgsmål eller skubbe dem væk fordi man vil beskytte barnet, vil have en modsat effekt, ved Begravelses Service.

Der skal naturligvis tages hensyn, til den lave alder på det menneske man adresser når der forklares om døden, anderkender Begravelses Service, men et korrekt, følsomt og forstående svar vil i de fleste tilfælde give barnet en bedre forståelse og hjælpe med at bearbejde det, frem for at fremmedgøre og dæmonisere konceptet, mener Begravelses Service.

Begravelses Service minder om, at barnets verden også er blevet rystet af et dødsfald. Selv om det måske kan virke som om, de ikke vil forstå det, så mener Begravelses Service ikke, at man skal undervurdere et barns evne til at opfange tingene.

Magisk tænkning

At ignorere spørgsmålene og konceptet vil også kunne lede til, hvad der i klinisk psykologi kaldes for ”magisk tænkning”. Dette er princippet i, at man tror ens tanker har haft en effekt i virkeligheden, forklarer Begravelses Service. Så eksempelvis vil et barn måske have tænkt, – eller sagt – at de ønskede mormor gik væk, hvorefter mormoren går bort. For et barn kan det nu virke, som om de var direkte skyld i, at mormor gik væk for evigt, forklarer Begravelses Service. Dette er en farlig sti at gå ned, som let kan undgås ved at snakke med barnet omkring, hvad der i virkeligheden skete.

Tilbagevendende sorg

Børn kan opleve tilbagevendende sorg i de forskellige faser af deres udvikling. Meget små børn vil ofte være tilfredse med simple og korte forklaringer, da de ikke vil være udviklet nok til at forstå den finalitet, der karakteriserer døden, ved Begravelses Service.

Men som barnet eller børnene bliver ældre, vil spørgsmål, der før ikke havde plads i deres sind begynde at vise sig. Dette vil typisk vise sig i 9-10 års alderen, og her vil de ofte være drevet af en stærk nysgerrighed overfor emnet, hvilket er normalt, mener Begravelses Service.

Når barnet når op i en teenagealder, vil deres forståelse for døden være komplet. De vil være klar over, at livet ikke er uendeligt. Her vil de ofte søge svar blandt deres jævnaldrende.

Barnet vil begynde at forme sin egen tro om, hvad døden betyder, og hvad der kommer efter. Det er altså udviklingen af en persons forhold til livet og døden, der begynder her, pointere Begravelses Service.

Begravelses Service, døden og børn

Det kan være let at sidde og snakke om konceptet døden i hypotetiske tilfælde, ved Begravelses Service.
Det er ikke kun børn, der kan have svært ved at håndtere enden på livet, ved Begravelses Service. Der er ligesådan også eksempler på voksne, der reagerer på samme måde, som et barn ville gøre.

Det vigtigste ved døden og de smukke elementer denne kan have, er dog i sidste ende også, at det giver mulighed for læring, mener Begravelses Service.

Børn har behov for at lære. Der er meget mere at lære ved døden end, at personen ikke vender tilbage, ved Begravelses Service. Det vil lære børn om deres følelser. Savnet af personen vil lære dem, at kærligheden de følte ikke forsvinder sammen med personen. Dette vil lære dem om komplekse elementer som kærlighed. Det vil lære børn, at de skal leve deres liv, fordi det ikke vil vare for evigt. Der er i sandhed mange muligheder for læring ved døden, mener Begravelses Service.