Hvordan Fenskær Efterskole hjælper unge mennesker

Flere unge i Danmark følger sig mentalt udfordret. Skolernes høje karakterkrav giver stress, mens man i sin sociale omgangskreds skal vise overskud. Det er en tilstand præget af dilemmaer og paradokser, der skaber ensomhed bland flere unge.

Fenskær kender de alt til unges problemer, udfordringer og tanker samt følelser og overvejelser. De sætter fokus på de områder, unge i dag har svære at tale om og giver plads til tanker og følelser, der normalt lukkes ned for. Vi mener, det er sundt at snakke om det upopulære, fortæller en underviser fra Fenskær Efterskole. Alle oplever presset i hverdagen, men hvis man ikke får luftet ud og sat ord på de tanker og følelser, man har, ender det med, at man isolerer sig fra sin omgangskreds og samfundet, lyder det fra Fenskær Efterskole. Det er en udviklingen, den Nordjyske efterskole forsøger at gøre op med

Eleverne skal kunne tale om alt og intet på Fenskær Efterskole

Fenskær Efterskole forklarer, at de i deres undervisning, som er præget af egne valg og ikke krav, oplever en anden tilværelse blandt de unge.

Vi har ingen karakterer på Fenskær Efterskole. Her er det helt op til den unge selv at vælge, hvad han eller hun har lyst til. Når de unge har det valg, kan vi se, at de får en helt anden gejst, end da de ankom, og vi tror, det gavner dem i det lange løb”, fortæller Fenskær Efterskole.

Fenskær Efterskole er åbent for alle, men ofte er det unge personer, der har haft hårde oplevelser helt inde på kroppen. Det kan enten være mangel på venner, utilpashed i skolen eller udfordringer i hjemmet. Derfor er alle Fenskær Efterskoles lærere og undervisere ekstra opmærksomme på de unge, når de ankommer.

Nogle af de fokusområder, Fenskær Efterskole lever efter, er:

  • Fysisk læring og leg
  • Samvær på kryds og tværs af alder og køn
  • Ingen karakterer

Det kan være svært i starten, når de unge ankommer og har deres barrikader oppe. Men de forsvinder hurtigt og bliver erstattet af åbenhed og nysgerrighed på livet, fortæller Fenskær Efterskole.

Hvorfor tage på efterskole?

Men hvorfor bør unge mennesker i Danmark egentlig overveje at tage på efterskole? Kan man ikke bare tage på en almindelige skole eller gå videre til gymnasiet? Det er et spørgsmål, mange forældre stiller, når de overvejer at fordele og ulemper ved et efterskoleophold. Men til introduktionsmøderne og samtaler med lærerne på efterskolerne, får forældre svar på deres spørgsmål og bekymringer – det er nemlig meget normalt, at man er i tvivl i starten, da det er en stor beslutning for både forældre og barn. Nogle af de fordele, der findes ved at gå på efterskole, som f.eks. Fenskær Efterskole, frem for gymnasiet kan være af sportslig- eller uddannelsesmæssig karakter. Men der er mange flere grunde til at vælge en efterskole.

Ildsjæle

Efterskoler i Danmark er karakteriseret ved undervisere, der brænder for deres fag. Det er nemlig blevet lidt en ”livsstil” at være underviser på en efterskole. Lærerne er uddannede i deres respektive fag, og de er ofte meget erfarne og berejste. Det er værdifuld viden, der bliver givet videre til eleverne, der stadig er i begyndelsen af livet. Dét kan f.eks. siges om Fenskær Efterskole forstander, Niels Kirk, som har været mange steder i verden, og som selv har undervist i mange år. Lærerne har som regel selv oplevet efterskolelivet som teenager, og de kender derfor alt til de udfordringer og overvejelser, der går igennem unge mennesker. Det er derfor både undervisere og livsvejledere, man får, når man er på en efterskole. Derudover er der på Fenskær Efterskole en skoleplan, der sikrer, at teenagerne kommer igennem de fag, der er beskrevet i undervisningsplanen.

Sportsfaciliteter

Mange efterskoler har fantastiske sportsfaciliteter. Hvis man tager et nærmere kig på nogle af de mest engagerende idrætsefterskoler i Danmark, vil man finde Oure Efterskole. Elever, der brænder for en given sportsgren eller dyrker sporten på eliteplan, vælger ofte efterskolen, som også har et godt omdømme. På Fenskær Efterskole er der også gode sportsfaciliteter, men er man topatlet, skal man nok kigge på mod Oure Efterskole. På efterskoler i Jylland vil du altid kunne finde håndbold, fodbold og andre populære sportsgrene i Danmark, mens udvalget af mindre kendte sportsgrene som fægtning, bueskydning eller skøjteløb er mere begrænset – men de findes. På Fenskær Efterskole Youtube kan du se nogle af de sportsaktiviteter, der dyrkes af elever og undervisere på efterskolen i Jylland.

Selvstændighed

Fenskær Efterskole elever lærer som noget af det første at tage ansvar for sig selv. Det er et gennemgående tema hos alle efterskoler i Danmark. Under opholdet tager eleverne bittesmå skridt mod selvstændighed og uafhængighed, og efterskoler oplever generelt, at de får børn ind, mens de sender voksne ud. Det skal selvfølgelig tages med et gran salt, men pointen består. Man bliver tvunget til at lære at leve med andre mennesker, man med al sandsynlighed ikke ville have gjort derhjemme, og man bliver del af et fællesskab, hvor det forventes, at man tager ansvar for egne opgaver og andres velbefindende. Det er en dannelsesrejse, der giver eleverne en solid platform at bygge videre på. Med selvstændighed kommer også disciplin, som mange elever mangler i starten men stille og roligt får inkorporeret i deres hverdag.

Er du interesseret i at vide mere om sådanne ophold, skal du melde dig til Efterskolernes dag. Her holder alle efterskoler åbent hus, og du og din familie kan opleve en lille bid af livet væk fra vante omgivelser. Her bliver det også muligt at se på efterskole priser, mens I ligeledes kan sammenligne tilbud.