Mellemøsten går fra sort til grøn – Vil investere 1.500 milliarder

Verdens førende eksportører af olie vil omlægge store dele af deres produktion til grøn energi. Saudi Arabien og de Forenede Arabiske Emirater har planer om at udvide landenes energiproduktion og udnytte de muligheder, der findes i Mellemøstens solrige miljø.

Mellemøsten har i mange år eksporteret olie til resten af verden. Det olierige område har i mere end et halvt århundrede nydt godt af høje priser på det sorte guld, der sælges til USA, Europa og Asien. Men stigende konkurrence fra Rusland og Sydamerika samt faldende priser, har gjort forretningen mindre attraktiv. Derfor er der ambitioner om at udnytte områdets solrige ørkener til at producere vedvarende energi til de virksomheder og husstande, der befinder sig i ørkenstaterne.

 

Saudi Arabien og de Forenede Emirater øjner økonomiske muligheder

Saudi Arabien har erklæret, at de vil gå fra en grøn energi kapacitet på 25 MW til 9.5 GW på bare seks år. Det skriver energiwatch.dk. Den øgede kapacitet skal komme fra vind- og solprojekter, som opstilles i landet, der har mere end 300 soldage om året. Saudi Arabien er villig til at investere op til 50 milliarder Dollar i vedvarende energiprojekter, mens de Forenede Arabiske Emirater skyder lige godt 1.1 milliarder danske kroner i rene fossile energiløsninger. De Forenede Arabiske Emiraters statsminister, Mohammed bin Rashid al Maktoum, fortalte i en række tweets, at målet for 2050 er:

  • At 44 % af vores energi skal være vedvarende
  • At 38 % skal være gas
  • At 6 % skal være atomkraft

 

Uudnyttede muligheder i Mellemøsten

Der er en lang række muligheder, der hænger lavt på træerne i mange mellemøstlige lande. Områderne er præget af sol hele året rundt, og det er derfor et ideelt sted at udnytte solens energi. De lave lønomkostninger gør det til en økonomisk gevinst for de virksomheder, der går fra traditionel til vedvarende energi. Den danske CEO i Lighthouse Energy, Christian Betting, hjælper virksomheder med at udnytte de muligheder, landets geografi bringer med sig. Hans virksomhed tilbyder solenergi, der koster op til 15 % mindre i årlige udgifter, end hvad traditionel energi hiver op ad virksomhedsejernes lommer.